FUNDATIA DUNAREA desfasoara actiuni de advocacy in vederea imbunatatirii politicilor publice pentru regiunea Clisurii  Dunarii. Cele patru mari subiecte abordate de FUNDATIA DUNAREA în campaniile de advocacy sunt:

DEZVOLTAREA DE RETELE LOCALE DE INTREPRINDERI SOCIALE

DEZVOLTARE LOCALA DURABILA

RECONSTRUCTIE ECOLOGICA SI BIODIVERSITATE

PATRIMONIU CULTURAL

2 (1).fw

PESCUIT

În ultimii ani braconajul a atins cote dramatice in RBDD. Exista estimari care pun semnul egal intre cantitatile de peste extrase legal si cele braconate, aprox. 11000 tone anual. Consecintele acestei stari de fapt sunt vizibile: scaderea dramatica a efectivelor de peste din Delta Dunarii, saracirea comunitatilor – cantitati mari de peste ajung pe piata neagra, dezechilibrarea ecosistemului deltaic.Masurile de combatere a braconajului reclama o schimbare radicala a modalitatii de gestionare a pescuitului in RBDD. Viziunea SDD pentru un pescuit sustenabil in RBDD include:

– gestionarea comunitara a zonelor de pescuit,
– demararea operatiunilor de reconstructie ecologica in RBDD
– deblocarea Programului Operational de Pescuit (POP) si sprijinirea masiva a investitiilor in programe de repopulare piscicola si renaturare,
–  inasprirea sanctiunilor pentru braconieri si declararea braconajului ca fiind fapta ce prezinta pericol social;

20

DEZVOLTARE LOCALA DURABILA

 

3

RECONSTRUCTIE ECOLOGICA SI BIODIVERSITATE

SDD considera vital procesul de reconstruire ecologica a polderelor agricole si piscicole din RBDD si militeaza pentru pornirea grabnica a acestuia.Reconstructia ecologica este cheia pentru stoparea pierderii alarmante a biodiversitatii RBDD. Viziunea SDD pentru implementarea acestei politici cuprinde:

- elaborarea si adoptarea unui nou Plan de management pentru RBDD (2013 – 2018) care sa cuprinda termene clare in vederea reconstruirii ecologice a zonelor agricole si piscicole din RBDD

- evaluarea anuala a fiecarei concesiuni (agricole si piscicole) din Delta Dunarii in conformitate cu legea 135/2011 pentru modificarea si completarea Legii 82/1993 privind constituirea Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.

- asigurarea unui sistem judicios de compensatii pentru Consiliul Judetean Tulcea pentru terenurile care vor iesi de sub incidenta contractelor de concesiune.

- mobilizarea de surse financiare destinate exclusiv reconstructiei ecologice – in cadrul programelor AFM sau POS MEDIU.

Untitled-11

PATRIMONIUL CULTURAL

In anul 2008 a fost adoptat Regulamentul cadru de urbanism pentru RBDD. Acesta prevede o serie de conditii necesare protejarii si conservarii patrimoniului cultural imobil al RBDD. Printre aceste conditii amintim: interzicerea cladirilor cu aspect montan, acoperisiurile vor fi numai din stuf, tigla, olane, interzicerea detaliilor din inox, termopan, interzicerea cladirilor mai mari de doua etaje, promovarea culorilor specifice satelor deltaice: albastru, verde, alb, gri. In momentul de fata Regulamentul cadru de urbanism nu este transpus in legislatia locala si nici respectat in situ, la ridicarea noilor constructii. Patrimoniul rural deltaic se degradeaza ingrijorator, identitatea locului pierzandu-se definitiv. Viziunea SDD pentru stoparea fenomenului si implementarea politicilor pro patrimoniu cuprinde:

- traspunerea imediata in regulamentele locale a Regulamentului cadru de urbanism pentru RBDD,

- inasprirea sanctiunilor pentru nerespectarea conditiilor de constructie pe teritoriul RBDD,

- evaluarea obiectivelor de patrimoniu cultural din RBDD,

- subventii financiare locale acordate lucrarilor de conservare a obiectivelor de patrimoniu