CU BICICLETA PE DUNARE

Fundatia DUNAREA si-a propus sa realizeze printr-un proiect (sau mai multe proiecte complementare)  o retea de trasee de biciclete si de drumetie care strabat situl Natura 2000 – Parcul National Portile de Fier  din zona Clisurii Dunarii, intre localitatile Socol si Orsova si  care va totaliza circa  200 de kilometri. Traseele vor trece trec prin 28 de sate si orasul Moldova Noua, vor lega si vor permite vizitarea unor  monumente si situri arheologice si va traversa  arii naturale protejate de importanta europeana si nationala. Prin semnalizarea si amenajarea acestor trasee, se va prelungi EuroVelo 6 sau Ruta Fluviilor, cum se numeste cea mai cunoscuta ruta europeana pentru biciclisti din Europan si in Clisura Dunarii din Romania (in Serbia semnalizarea rutei fiind  realizata).

Lucrarile vor include verificarea, testarea, curatarea drumurilor si potecilor existente, selectia drumurilor si potecilor ce au fost marcate, identificarea punctelor de interes pentru turisti, aplicarea marcajelor (rosu si albastru, banda, cruce si triunghi), inregistrarea track-urilor GPS, realizarea hartilor si a panourilor informative si a sagetilor indicatoare.

Trasee propuse:

Inelul Atraseu nr.1, circa 50km – Vama Naidas ( unde se face legatura cu EuroVelo6 (Ruta Fluviilor, care este semnalizata si in Serbia), DN57, D571C prin Lescovita, Zlatita, Parneaura, Campia, Socol -unde se va face si legatura cu Serbia dupa realizarea podului peste Nera si a Vamii, Bazias, Divici, Belobresca, Susca, Pojejena, Radimna, Naidas.

Inelul B – traseu nr.2, circa 50km – DN57 ,Pojejena, Macesti, Moldova Noua, Padina Matei (D571, 571A), Garnic, Sichevita, Gornea, Coronini.

Linear A – traseu nr.3, circa 100km- DN57, Moldova Veche, Coronini, Liubcova, Berzasca, Drencova, Svinita, Dubova, Eibenthal, Eselnita, Orsova .

Circa 70 de panouri informative vor fi amplasate in localitati traversate de trasee si in punctele importante de pe trasee. Datorita reliefului accesibil si a diversitatii optiunilor, acestea pot fi parcurse de turisti, inclusiv familii cu copii, fara echipament complex si fara o pregatire sportiva speciala, dar vor exista si circuite dedicate celor care isi doresc mai mult si au o conditie fizica mai buna.Construirea acestei retele de trasee are scopul de a-i aduce pe oamenii din orasele aglomerate si prafuite in natura, intr-o zona  unica – Clisura Dunarii si de a promova si contribui la dezvoltarea eco-turismului in aceasta zona. Reteaua de trasee va avea  o importanta miza socio-economica – reprezinta un “produs” in jurul caruia localnicii isi pot dezvolta o oferta de turism rural, ca sursa suplimentara si, in multe cazuri, necesara de venit. In felul acesta, ei vor avea o motivatie mai puternica pentru a proteja biodiversitatea si a pastra practicile si traditiile agricole si culinare, intr-un context economic si politic din ce in ce mai dificil pentru micii producatori.

PARTENERII din acest proiect vor fi administratiile publice locale, ONG-uri locale , firme de turism, Agentia Regionala de Protectia Mediului, Administratia Parcului Portile de Fier, etc. Valoarea estimata a proiectului (pentru toate cele 3 trasee) este de circa 280.000 Euro.

HARTA AUTOVELO 6

eurovelo 6