INTREPRINDERILE SOCIALE IN CLISURA DUNARII

Promovarea dezvoltarii  de intreprinderi sociale si dezvoltarea unei intreprinderi sociale in zona Clisura Dunarii este un proiect pe care  Fundatia Dunarea si l-a propus.

Intreprinderile sociale pot oferi raspunsuri pentru problemele economice si sociale cu care ne confruntam in zona Clisurii Dunarii.

Actorii implicati care pot pentru a contribui la dezvoltarea economiei sociale sunt :  stat, companii, ONG-uri sau consumatori. La nivel de UE, intreprinderile sociale angajeaza peste 11 milioane de persoane, adica peste 6% din forta activa de munca.

In Romania nu avem inca statistici cu privire la impactul generat de intreprinderi sociale in economia nationala. Insa, conform Atlasului Economiei Sociale (sept 2011, FDSC), in Romania exista peste 25.000 organizatii active in economia sociala, cu venituri de 1.5 miliarde euro (din acestea, 18,5% sunt venituri din activitati economice).

In cadrul acestor intreprinderi sociale lucreaza peste 163.000 persoane (3.3% din total angajati).

Întreprinderea socială reprezintă o afacere în care:

• scopul principal nu este de natură economică, respectiv obţinerea unui profit cât mai mare, ci unul social;
  • profitul se întoarce în comunitate sau este distribuit limitat între membri;
  • membrii participă activ la luarea deciziilor. Pentru România este un tip nou şi, în acelaşi timp, un tip vechi de afacere care este încurajat să se dezvolte.

Este o afacere în care este favorizată utilizarea resurselor locale (umane şi materiale) şi care are ca scop dezvoltarea comunităţii în ansamblu. Asigurarea sustenabilităţii activităţii unei organizaţii este un obiectiv major al managementului acesteia. În condiţiile diminuării resurselor publice, din ce în ce mai multe organizaţii ale societăţii civile urmăresc dezvoltarea de întreprinderi sociale pentru:

• Îmbunătăţirea calităţii serviciilor şi programelor;
  • Asigurarea continuităţii în furnizarea serviciilor către beneficari;